מתי לחשוש מדפיקות לב (פלפיטציות)
כל מי שחש אי פעם כאילו הלב דופק חזק מדי או מהר מדי, מחסיר פעימה, או מרפרף, יודע שהתחושה יכולה להיות מטרידה ולעיתים אפילו מפחידה. אך פעימות 'מחוץ לקצב' אלו, אינן בהכרח מצביעות על בעיה משמעותית או מזיקה ולעיתים הן נעלמות מעצמן.
מרבית הפעמים, פעימה חסרה פה ושם יכולה להגרם ע"י לחץ או יותר מדי תמריצים, כגון קפה או ניקוטין, מסביר הקרדיולוג ד"ר ג'סטין לי, מהמרכז הרפואי קליבלנד קליניק. ועד כמה שלעיתים התחושה יכולה להיות לא נוחה, במרבית המקרים אין מה לדאוג במיוחד גלל זה.
אך כאשר לדפיקות לב (פלפיטציות) מלוות בתסמינים אחרים, יתכן שזה זמן טוב לראות לרופא. (רופא משפחה ו/או קרדיולוג).
שוחחנו עם ד"ר לי ועם קרדיולוג הילדים ד"ר פיטר עזיז על אילו סימנים עלינו לחפש ומתי לחשוש בגלל דפיקות לב.
מה זה דפיקות לב (פלפיטציות)
דפיקות לב הן התחושות שמופיעות אצלינו אשר קצב הלב 'יוצא מהקצב'.
" פלפיטציה היא התחושה שיש לנו כאשר קצב הלב הוא מהיר או חזק מדי מבדרך כלל " מסביר ד"ר עזיז. "ישנם אנשים המתארים את התחושה הזו כרפרוף, הלמות או תחושת פליפ-פלופ, או שזה עלול להרגיש כאילו הלב שלך החסיר פעימה או הוסיף פעימה"
לפעמים, דפיקות לב (פלפיטציות) יכולות להצביע על הפרעות קצב (קצב לב שהוא מהיר או איטי מהקצב הנורמלי).
בדומה לתזמורת בה המנצח מסנכרן בין צלילים מורכבים והופכן לסימפוניה מכוונת היטב, סימנים חשמליים בלב שלך מסנכרנים את כיווץ השרירים. התוצאה היא לוב-דאב, לוב-דאב קצבי של הלב שלך.
המערכת החשמלית חייבת לפעול בצורה מדויקת ביותר עם כל תו, על מנת שהלב יתפקד בצורה טובה ויעילה.
המערכת החשמלית של הלב פועלת בצורה המקבילה לפסי רכבת. לעיתים קרובות, לאנשים עם הפרעות קצב ישנו חיבור חשמלי נוסף והפרעות קצב יכולות להופיע כאשר המערכת החשמלית משתמשת באותו חיבור חשמלי 'נוסף'.
במקום שהלב יפעם בקצב נורמלי, אותם חיבורים חשמליים נוספים יכולים לגרום פתאום ללב להגביר את הקצב והתוצאה היא תחושת דפיקות לב.
סימנים שכדאי לשים לב אליהם
תחושה של דפיקות לב (פלפיטציה) מעטות, שאינן מלוות בפעימות מהירות מהרגיל או תסמינים אחרים, הינה נפוצה למדי ואין סיבה לדאגה ממצב כזה.
"לא כל הפלפטציות נחשבות כחריגות מהנורמה" מציין ד"ר עזיז. "זה די נפוץ שהלב מחסיר פעימה למשך מספר פעימות וגורם בכך לתחושה של חוסר נוחות. למעט מספר מקרים חריגים ויוצאי דופן, אותן פעימות חסרות, נחשבות כנורמליות".
לעומת זאת, ישנם מקרים בהם דפיקות לב כן (פלפיטציות) כן מהוות סימן שמצדיק ואף מחייב פניה לעזרה רפואית. ד"ר לי וד"ר עזיז מסבירים את ההבדלים:
דפיקות לב מהירות
אם אתם חשים בדפיקות לב (פלפיטציה), ד"ר לי ממליץ לבדוק את קצב הלב ע"י בדיקה של הדופק באמצעות שימוש בשעון חכם או עם אמצעי אחר לניתור מדדי לב. קצב הגבוה מ 110 פעימות בדקה, עלול להוות סימן להפרעת קצב וחשוב שרופא יבדוק את זה, אם בקופת חולים או שירות רפואי אחר.
דפיקות לב ממושכות
דפיקות לב נורמליות אינן אמורות להמשך מעבר למספר דקות. דפיקות לב שנמשכות למשך שעה ומעלה – אפילו אם לא נלווה עליהן תסמין אחר/נוסף, חשוב שיבחנו ע"י רופא או במתקן רפואי.
השפעת הגיל
לדברי ד"ר לי, דפיקות לב (פלפיטציות) המופיעות בפתאומיות אצל מבוגרים, צריכות להיבדק ע"י רופא. הדבר נכון במיוחד כשמדובר באנשים ללא רקע קודם של תחושת דפיקות לב.
"אם לא חשת בדפיקות לב במהלך חייך הבוגרים ובגיל 60 או 70 ועכשיו את/ה מתחיל לחוש בזה, הסיכוי הוא גבוה שאת/ה חווה פרפור פרוזדורים (Atrial fibrillation או Afib) הפרעת קצב במדורים העליונים של הלב. במקרה כזה בהחלט מומלץ לפנות לקבלת אבחון מעמיק יותר".
פרפור פרוזדורים הינו אחד מהפרעות הקצב הנפוצות ביותר ואם אינו מטופל, עלול להוביל לשבץ ולסיבוכים אחרים.
תסמינים אחרים
דפיקות לב (פלפיטציות) המלוות בתסמינים אחרים עלולים להוות דגל אדום משמעותי שמרמז על כך שמדובר בהפרעת קצב. אל תתעלמו מדפיקות לב המופיעות יחד עם תסמינים כגון:
כאב או אי נוחות בחזה
סחרחורת (Dizziness)
תחושת סחרור (lightheaded)
התעלפות
"אם לדפיקות הלב שלך נלוות תסמינים משמעותיים, זה סימן לחוסר יציבות והיינו ממליצים לפנות במקרים אלו לאבחון בחדר מיון " מציין ד"ר לי.
פניה לקבלת טיפול רפואי
אם את/ה יכולים לנהל את תופעת דפיקות הלב קצרות הטווח שלכם, באמצעות צמצום צריכת הקפה או הלחץ שלכם, הרי שאין לכם ממש ממה לדאוג. ציון העובדה שחוויתם את דפיקות הלב, במהלך הביקור הבא שלכם אצל רופא המשפחה, כנראה יספיק.
אך עם תופעת דפיקות הלב (פלפיטציות) שלכם אינם מפסיקה מעצמה, או שאתם חווים מצב זה בגיל מבוגר יותר, מומלץ שתפנו בעניין לרופא שלכם.
מצבי חירום לרבות דפיקות לב שמלוות בכאב או גורמים לכם להרגיש 'מכובים' (off)
על מנת להעריך מה גורם לדפיקות הלב שלך, סביר להניח שבקופת החולים שלך קיים רישום מפורט של הרקע (היסטוריה) הרפואי שלך וסביר להניח שיבקשו ממך לעבור בדיקת א.ק.ג. (E.K.G) בדיקה לא פולשנית הבודקת את ההולכה החשמלית של הלב שלך במצב מנוחה.
אם הרופא שלך יחשוד שמדובר בהפרעת קצב, יתכן שיומלץ לך לחבוש מכשיר ניטור למשך מספר ימים (הולטר) – מכשיר המקליט את הפעילות החשמלית במהלך 'ארוע' כגון דפיקות לב או הפרעת קצב.
במקרה שיש לך ספק, תמיד טוב לחלוק את המחשבה שלך או השאלות שלך בנוגע לדפיקות הלב אם הרופא שלך. אמנם יתכן שדפיקות הלב (פלפיטציות) שלך אינן מהוות גורם לחשש, הרופא שלך יוכל לסייע לך לאבחן את הסיבה שגורמת לתחושת הרפרוף שלך ויכול לסייע לך לנהל את זה.
מתורגם מהכתבה המקורית של המרכז הרפואי קליבלנד קליניק : https://health-clevelandclinic-org.cdn.ampproject.org/c/s/health.clevelandclinic.org/heart-palpitations-can-scary-dont-always-signal-problem/amp/
Comments